de grote stoel: status en luxe, terwijl we zitten – deel 2

Let op: Wij hebben gesproken over de kunst van de stoffeerder in deel 1. Ontwerpers gemaakt meubilair dat de sitter omringd met zachtheid en rust. In de 19e eeuw, afgeronde hoeken vervangen vierkant vulling, en hout verdween onder lagen van patroon textiel, kwasten en ruches.

In de tweede helft van de 19e eeuw, de Arts and Crafts beweging opgeroepen tot verminderde vulling en bekleding in trendy meubels. Niettemin, de klanten bleven zwaar gestoffeerde en gecapitonneerde meubels te kopen, en door het midden van de jaren 1920, meubelfabrikanten begon om nieuwe materialen te gebruiken in combinatie met de traditionele schroefveren.

Vandaag de dag hebben fabrieken vervangen ambachtelijke winkels en assemblagelijnen schimmel schuimrubber en polyurethaan in de gewenste vorm voor kussens, die op hun beurt ondersteund door latex tapes en snoeren. Dan bedekken ze met kunststof, soms elastische, stoffen.

Natuurlijk, bekleding en opvulling zijn niet de enige apparaten voor het bereiken van comfort in een stoel. De vorm van de stoel van invloed op comfort en. De eerste stoel als “easy” was de vleugel stoel, die voor het eerst verscheen in de late 17e eeuw. Ook wel de grootvader stoel of saddle-cheek stoel, het is een lange-backed, zwaar beklede stoel met armleuningen en vleugels, of lippen, het projecteren van tussen de rug en armen te beschermen tegen tocht. Deze werden ook beschouwd fauteuils omdat de ruggen Dan liet de oppasser een hoek van meer dan 90 graden tussen zijn rug en zijn dijbenen vormen. Ook als de sitter ingedommeld, zou hij niet zijn pruik muss als zijn hoofd comfortabel rustte op een van de vleugels. Met uitzondering van de benen en stretchers, die prachtig werden gesneden en draaide, werden de stoelen volledig bedekt met bekleding. Het concept van de vleugels, waarop om te rusten je hoofd is aangepast door een aantal luchtvaartmaatschappijen voor passagiers zitplaatsen.

Schommelstoelen zijn het bewijs dat een goed ontworpen luie stoel hoeft niet te zacht om comfortabel. Ze stellen ons in staat om de positie te verschuiven op een aangename en rustgevende beweging. Een voorbeeld is de Boston Rocker, wat gewoon een Windsor stoel met rockers. Ontwikkeld rond 1840 in New England, heeft een houten stoel die in de voorkant en in de achterkant gebogen. De gekromde stukken waren afzonderlijke stukken hout toegevoegd aan het platte deel van de stoel. Zijn armen volgde de curve van de zitting en de rug hadden zes tot negen spindels of lamellen bekroond door een grote kuif rail. De spindels van Windsor stoelen ondersteunen de wervelkolom en bewegen met de veranderingen van de sitter in positie.

Een andere populaire rocker werd oorspronkelijk ontworpen en vervaardigd door de Shakers in de 19e eeuw. De Shakers waren een Amerikaanse religieuze gemeenschap die werd opgericht in Groot-Brittannië en kwam naar Noord-Amerika tijdens de Revolutionaire Oorlog. The Shakers, die in zelfvoorziening geloofden, bouwden hun eigen huis en meubels. Zij vervaardigden ook meubels te koop, en het ontwerp van de Shaker rocker weerspiegelt een van hun religieuze dogma’s: Beauty rust op nut. Als ontwerpers hun werk belichaamt een zeer verfijnde elegantie die functionalisten in modern meubilair verwacht. President Kennedy, die leed aan chronische pijn in de rug van een oorlog blessure, gebruikt dit soort stoel aan de aanbeveling van zijn arts.

Door de late jaren 1860, Amerikanen genieten van het platform of lente rocker. Deze vorm van rocker waarin de stoel rotsen op veren gemonteerd op een immobiele basis, of het platform was een populaire vorm van meubelen genaamd Gepatenteerde Furniture. Platform rockers was gepatenteerd en waren in de productie door de late jaren 1860, en het formulier nog steeds populair te zijn in het begin van de 20e eeuw. Sommige eigenaren dachten dat het platform rocker om superieur aan de gewone schommelstoel, die vaak kraakte op een ongepaste manier, kroop over de vloer, en soms struikelde voorbijgangers met zijn uitgebreide rockers. Ze viel uit de gratie bij de consument in de vroege twintigste eeuw.

Een andere populaire 19e eeuw rocker die we vinden in veel hedendaagse woningen is de gebogen hout rocker. Veel stoelen, met inbegrip van de Windsor, gebruikte gebogen hout in de bouw. In het begin van de 19e eeuw, Samuel Gragg patent op een gebogen hout stoel in de Verenigde Staten. Later, Henry Thonet, een Duitse ontwerper, begon met behulp van gebogen hout staven aan de frames van de stoelen en andere meubelen te bouwen. Thonet werk is in vele musea, en ontwerpen zijn afgeleid van het werk Thonet worden gevonden in de hedendaagse meubelzaken. Dit voorbeeld, uit de catalogus 1903-1904 van Spier en Pond’s of London, is een “gentleman’s bentwood rocker met rieten zitting en rugleuning.”

De combinatie van vormen en materialen in het Windsor en gestoffeerde stoelen is de 19de eeuw Morris Chair, vernoemd naar William Morris, de Engels dichter, schilder, polemist en ambachtsman. Morris pionier in de productie van lichte, functionele meubels van een traditionele, landelijke type. De Morris stoel heeft armleuningen en afneembare kussens op de zitting en rugleuning. De houten constructie van de stoel vaak opgenomen gedraaide spindels. In de Verenigde Staten, werd de rug vaak scharnierend aan de onderkant, zodat de oppasser de schuine passen verleden negentig graden om zijn eigen niveau van comfort.

De zoektocht naar de juiste luie stoel gaat verder met andere vormen en materialen.